کد خبر : 71877
تاریخ انتشار : جمعه 23 می 2025 - 16:28
  • نویسنده :
  • -

    غزه در هفته‌ای که گذشت؛ از ارابه‌های گیدئون تا فشار جهانی بر نتانیاهو

    غزه در هفته‌ای که گذشت؛ از ارابه‌های گیدئون تا فشار جهانی بر نتانیاهو

    در حالی که رژیم صهیونیستی آماده آغاز جنگ زمینی تمام عیار علیه غزه می‌شود، فشار جامعه جهانی برای رفع محاصره غزه، ارسال کمک‌های بشردوستانه و برقراری فوری آتش‌بس در این باریکه به اوج رسیده است.

    خبرگزاری مهر، گروه بین‌الملل: هفته گذشته در حالی به پایان رسید که سفر منطقه‌ای ترامپ به منطقه جنوب خلیج فارس و همزمان دیدارهای استیو ویتکاف در دوحه با مقامات قطری، اسرائیلی و فلسطینی گمانه‌زنی‌ها در خصوص احتمال برقراری آتش‌بس در غزه، شکست محاصره و افزایش کمک بشردوستانه افزایش داد. همزمان مقامات اسرائیلی با تاکید بر اجرای طرح ماجراجویانه «ارابه‌های گیدئون» وعده دادند که غزه را اشغال، مردم عادی را مجبور به فرار و افراد باقی مانده را در اردوگاه‌های کار اجباری به خدمت خواهند گرفت! اپوزیسیون و روسای نهادهای امنیتی مانند شاباک نیز معتقدند که ادامه جنگ تنها به نفع شخص نتانیاهو و اطرافیان وی است. به نظر می‌رسد فعلاً نتانیاهو تسلیم فشارها شده و علی رغم مخالفت‌های بن گویر اجازه ورود کمک‌های بشردوستانه را به غزه داده است.

    فرسایشی شدن جنگ در غزه سبب شده است تا رهبران ۲۸ کشور جهان از جمله تروئیکای اروپایی با صدور بیانیه‌ای خطاب به اسرائیل در خصوص عواقب ادامه جنگ در غزه هشدار داده و رژیم را تهدید به وضع تحریم‌های جدید کنند. «باراک راوید» خبرنگار ارشد «آکسیوس» مدعی است که مذاکرات اصلی نه در دوحه، بلکه از طریق گفتگوهای ویتکاف با تاجرفلسطینی- آمریکایی به نام بشاره بحبح در جریان است. فرد یاد شده بزرگترین حامی فلسطینی ترامپ و ناظر مستقیم کانال ارتباطی مستقیم حماس با دولت آمریکا است.

    در روزهای چهارشنبه و پنج‌شنبه (۱۴ و ۱۵ مه ۲۰۲۵) همزمان با سفر ترامپ به منطقه، رژیم صهیونیستی شدیدترین حملات یک ماه اخیر را علیه نوار غزه انجام داد. در جریان این حمله قریب به ۱۳۶ نفر شهید و بسیاری از خانه‌ها و چادرها گلوله باران شدند. پس از این حمله حماس با صدور بیانیه اعلام کرد در شرایطی که بازیگران میانجی تلاش‌های زیادی برای برقراری آتش‌بس انجام دادند، رژیم صهیونیستی این تلاش‌ها را با تشدید حملات نظامی پاسخ می‌دهد. برهمین اساس جنبش حماس با هدف نشان دادن «حسن نیت» در جریان مذاکرات اقدام به آزاد کردن «عیدان الکساندر» اسیر آمریکایی- اسرائیلی کرد. روزنامه عبری یدیعوت آحارونوت در گزارشی مدعی شد که حماس و اسرائیل در جریان مذاکرات دوحه بر مواضع خود پافشاری نموده و قصدی برای عقب نشینی ندارند. صهیونیست‌ها بر این باورند که هرچه دامنه حملات هوایی علیه حماس تشدید شود، فشار بر حماس در جریان مذاکرات افزایش خواهد یافت. خانواده‌های اسرائیلی اما نظر متفاوتی دارند و با صدور بیانیه‌ای ادامه جنگ در غزه را «جنگ سیاسی» خواندند. آنها تهدید کردند که اگر نتانیاهو همچنان به خرابکاری در روند مذاکرات ادامه دهد، آنها جنگ شدیدی را علیه دولت نتانیاهو و وزرای وی آغاز خواهند کرد.

    به گزارش «منابع آگاه» استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه تلاش کرد با یک توافق کوچک که شامل آزادی تعدادی از زندانیان در ازای آتش‌بس یک تا یک ماه و نیم می‌شد، بن‌بست مذاکرات دوحه را بشکند. با این حال هنوز هیچ توافقی در این مورد حاصل نشده است و حماس همچنان بر توقف دائمی خصومت‌ها اصرار دارد. «آکسیوس» معتقد است قطری‌ها از ادامه مذاکرات نا امید شده و حضور اسرائیلی‌ها در دوحه را برای توافق نمی‌دانند. شبکه ۱۲ اسرائیل اما روز شنبه ۱۷ مه به نقل از مقامات اسرائیلی «توپ را به زمین حماس انداخت» و مدعی شد مقاومت اسلامی باید طرح ویتکاف را بپذیرد وگرنه عملیات زمینی آغاز خواهد شد. ظاهراً طرح ویتکاف یک آتش‌بس کوتاه دو ماهه است که با مذاکراتی جامع و مشروط در خصوص پایان جنگ همراه خواهد بود. این بار ضمانت‌ها جدی‌تر بیان شده و آمریکا قول داده این موضوع را به صورت علنی اعلام کند. به گزارش شبکه ۱۵ اسرائیل اوایل هفته جاری برای نخستین بار نتانیاهو اختیارات لازم را به تیم مذاکره کننده این رژیم در دوحه برای رسیدن به نقطه توافق داد.

    ظاهراً صهیونیست‌ها نیز پیشنهادی «ایجابی» در فرآیند مذاکرات ارائه کردند که مفاد آن شباهت‌هایی به طرح ویتکاف دارد. در این طرح دو ماهه، ۱۰ اسیر زنده و نیمی از اجساد زندانیان در یک روز آزاد خواهند شد! در مقابل اسرائیل آغاز فوری کمک‌های بشردوستانه پس از امضای توافق‌نامه را در دستورکار قرار داده و از مناطقی که در غزه پیش‌روی کرده، عقب خواهد نشست. نکته کلیدی آن است که در این طرح ارتش اسرائیل از کریدور فیلادلفیا و محور نتصاریم عقب نشینی نخواهد کرد. در پاسخ به این طرح حماس خواستار آزادی ۳۰۰ زندانی فلسطینی، عقب‌نشینی نیروهای اسرائیلی از شرق جاده صلاح الدین (مسیر ارتباطی شمال- جنوب غزه) در ازای آزادی ۷ الی ۹ اسیر صهیونیست در مدت مشابه شده است. محمد بن عبدالرحمن آل الثانی، نخست وزیر قطر اما معتقد است مذاکرات دوحه به «بن بست» رسیده و شکاف میان طرفین بسیار زیاد است. وی در ادامه با انتقاد از تشدید حملات اسرائیل پس از آزادی عیدان الکساندر، رفتار اسرائیل را «تهاجمی» و «غیرمسئولانه» توصیف کرد.

    دیگر اتفاق مهم در هفته گذشته ادعای ترور «محمد سنوار» برادر شهید «یحیی سنوار» از طرف نتانیاهو و ارتش رژیم صهیونیستی بود. به فاصله دو روز، یسرائیل کاتص وزیر جنگ اسرائیل رسماً اعلام کرد که تمام نشانه‌ها ترور محمد سنوار را تایید می‌کند؛ ادعایی که البته سخنگوی جنبش حماس آن را تایید نکرد و گفت: مقاومت هیچگونه بیانیه‌ای دربارۀ این فرمانده خود صادر نکرده است.

    محاصره غزه و تشدید بحران انسانی در این باریکه از جمله موضوعات مورد اشاره در رسانه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی بود. روزنامه عبری «هآرتص» به نقل از منابع اسرائیلی گفت که به دلیل کمبود مواد غذایی، ادامه بسته بودن گذرگاه‌ها و عدم اجازه ورود کمک‌ها به نوار غزه، اوضاع در این منطقه می‌تواند ظرف ده روز به یک فاجعه انسانی تبدیل شود. وزیر خارجه اسرائیل در پاسخ یه این فشار در جلسه غیرعلنی گفت: «ما قراردادی با یک شرکت آمریکایی امضا کردیم که می‌تواند توزیع کمک‌ها در غزه را از ۲۴ می (یک هفته دیگر) آغاز کند.»

    بهره سخن

    بحران غزه در کشاکش رسیدن به نقطه آتش‌بس و گسترش دامنه جنگ زمینی در غزه قرار دارد. در حالی که کابینه امنیتی اسرائیل آماده آغاز جنگ زمینی در غزه و انتقال جمعیت غیر نظامی به سرزمین‌های جنوبی می‌شود، فشار جامعه جهانی برای رفع محاصره غزه، ارسال کمک‌های بشردوستانه و برقراری فوری آتش‌بس در این باریکه به اوج خود رسیده است. همزمان نیروهای تندرو در کابینه نتانیاهو مانند ایتامار بن گویر با استخدامی ادبیات تهاجمی خواستار اشغال کامل غزه و الحاق این منطقه فلسطین به سایر نقاط اشغالی هستند. در چنین شرایطی برخی تحلیلگران معتقدند که در کشاکش موافقان و مخالفان برقراری آتش‌بس در غزه، احتمالاً نتانیاهو باید دست به انتخاب‌هایی دشوار بزند. اگر نخست وزیر اسرائیل قصد ادامه «جنگ سیاسی» در غزه را داشته باشد، چاره‌ای جز ایستادن در برابر بزرگ‌ترین حامیان خارجی خود یعنی آمریکا و قدرت‌های اروپایی ندارد. این موضوع می‌تواند هزینه‌های بسیار سنگینی برای سیاست داخلی- منطقه‌ای نتانیاهو به همراه داشته باشد. اخیراً استیو ویتکاف در مصاحبه با «abc news» وجود اختلافات میان ترامپ و نتانیاهو را بر سر پرونده غزه تایید کرده بود. در سوی مقابل رهبر حزب لیکود اگر بخواهد به متحدان راستگرای خود «پشت کند» چاره‌ای جزء ائتلاف با دشمنان دیروز خود یعنی یائیر لاپید و بنی گانتز ندارد! در این «قمار قدرت» هیات حاکمه رژیم سعی دارد تا با چرخش‌های تاکتیکی در برابر هر یک از قطب‌های یاد شده، جلوی سقوط کابینه و در عین حال شکل‌گیری ائتلاف بین‌المللی علیه اسرائیل را بگیرد. تهدید قدرت‌های غربی به وضع تحریم‌های جدید علیه اسرائیل نشان دهنده وضعیت نامناسب نتانیاهو است.

    برچسب ها :

    ناموجود
    ارسال نظر شما
    مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
    • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
    • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.