خبرگزاری مهر-گروه هنر-آزاده فضلی؛ هنرهای تجسمی یکی از عرصههای هنری در کشورمان است که نسبت به دیگر هنرها امکان بروز و واکنش سریع به اتفاقها را دارد اما عموماً نسبت به دیگر هنرها همچون سینما و موسیقی، مهجور واقع میشود. در سلسله گزارشهای «هنرهای تجسمی در هفتهای که گذشت» درصدد هستیم تا گوشهای از این مهجور بودن را جبران کنیم. هرچند جمعهها روز تعطیل محسوب میشود اما در این روز، نمایشگاههای هنرهای تجسمی آغاز به کار میکنند و هنرمندان تجسمی اعم از نقاشان، مجسمهسازان، عکاسان، تصویرسازان، گرافیستها، خوشنویسان و … تلاشها و فعالیتهای اخیر خود را در قالب یک نمایشگاه هنری به منصه ظهور میگذارند.
«آدینه» روز نانوشته آغازین بر نمایشگاههای هنری است و البته که به دلیل تعطیل بودن اکثر مشاغل، فرصتی مغتنم برای تماشای این آثار هنری توسط اقشار مختلف مردم فراهم می شود. بر این اساس، نگاهی به اتفاقات هنرهای تجسمی و همچنین برخی نمایشگاهها و رویدادهای هفته خواهیم داشت.
درگذشت عکاس ورزشی و شوک به جامعه عکاسی
روز جمعه هفته گذشته، پیست اتومبیلرانی آزادی شاهد یک حادثه دلخراش بود؛ در جریان راند اول مسابقه سرعت ایران، یکی از خودروهای مسابقهای از مسیر خارج شد و به گروهی از خبرنگاران و عکاسان برخورد کرد که متأسفانه در این سانحه، حمیدرضا درجاتی عکاس ورزشی، جان خود را از دست داد.
در پی این اتفاق، وزیر ورزش و جوانان به معاون قهرمانی و حرفهای دستور داد تا از طریق فدراسیون موتورسواری و اتومبیلرانی، علت حادثه بررسی و وضعیت درمانی این عکاس پیگیری شود که روز شنبه خبر رسید، برای بررسی ابعاد این حادثه، پرونده قضایی تشکیل شده است.
در مراسم بدرقه حمیدرضا درجاتی که یکشنبه ۲۸ اردیبهشت از مقابل خانه هنرمندان ایران برگزار شد، خانواده، مادر و همسر زندهیاد حمیدرضا درجاتی، احمد دنیا مالی وزیر ورزش و جوانان، محمد گلزاری دبیر شورای اطلاعرسانی دولت، مطهر محمدخانی سخنگوی شهرداری تهران، مهدی عرفاتی سرپرست خانه روزنامهنگاران تهران، تعدادی از اعضای هیئت مدیره انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران، هیئت مدیره انجمن ورزشینویسان و … حضور داشتند.
حمیدرضا درجاتی عضو انجمن صنفی عکاسان مطبوعاتی ایران نیز بود و همین موضوع سبب شد در این مراسم تعدادی بسیاری از عکاسان خبری و اعضای انجمن عکاسان حضور داشته باشند. عکاسان حاضر در این مراسم به یاد او و به صورت نمادین و اعتراضی، دوربینهای خود را روی تابوت زندهیاد درجاتی گذاشتند.
همچنین در مراسم تشییع این هنرمند عکاس، انجمن صنفی عکاسان مطبوعاتی ایران با انتشار بیانیهای، خواستار بررسی و رسیدگی به پرونده از دست دادن حمیدرضا درجاتی و پیدا شدن مقصر حادثه پیست اتومبیلرانی شد.
حکم برای ۳ مدیر جدید تجسمی در موسسه «نام» حوزه هنری
در هفتهای که گذشت، مراسم تودیع و معارفه مدیر خانه عکاسان ایران، معاون استانها و مدیر گنجینه و گالریهای موسسه فرهنگی هنری «نام» در حوزه هنری برگزار شد. سیداحسان باقری به مدت ۱۰ سال به عنوان مدیر خانه عکاسان ایران مشغول بود و حالا وهب رامزی جایگزین او شده است.
محمد زرویی نصرآباد مدیرعامل موسسه فرهنگی هنری «نام» در این مراسم با بیان اینکه این جلسه نه جلسه خداحافظی است و نه خوشامدگویی، بیان کرد: دوستان همه از خانواده حوزه هنری بودند و هستند و بنابراین مراسم خداحافظی و خوشامدگویی نیست. موسسه فرهنگی هنری «نام»، در حوزه تجسمی و محصولات کاربردی تجسمی حوزه هنری کارش را انجام میدهد و خانه عکاسان ایران یکی از زیرمجموعههای نام است که در حوزه عکاسی و آرشیو مسئولیت دارد. موسسه نام قرار است بخش تجسمی حوزه هنری را راهبری کند که امروز تغییراتی را در این حوزه شاهد خواهیم بود. همچنین، گنجینهها و گالریهای حوزه هنری به صورت متمرکز در استانها و تهران توسط موسسه «نام» اداره میشود که تجهیزش نیز به صورت یکپارچه صورت بگیرد.
زرویی با معرفی محمدرضا زنگنه و شعیب حسینی به عنوان مدیر گالریها و گنجینه حوزه هنری و معاون استانهای مرکز هنرهای تجسمی، عنوان کرد: در بخش استانها کارهای مشترکی قرار است صورت بگیرد که قبلاً آقای نوری آنها را راهبری میکرد اما الان چون مسئولیت جدید برعهده گرفته، قرار است در خدمت شعیب حسینی باشیم. این جلسه تکریم همه عزیزان است.
محمدمهدی دادمان رئیس حوزه هنری نیز در سخنانی گفت: مدیون زحمات سیداحسان باقری هستم و خدارا شکر میکنم که توفیق پیدا کردن برادری همچون او را داشتم و حتماً از او در حوزه هنری استفاده خواهیم کرد. خانه عکاسان ایران هم اکنون ظرفیت زیرساختی خوبی دارد و ارتباط خوبی با فضای حرفهای عکاسی پیدا کرده است و ان شاءالله وهب رامزی همین راه را ادامه میدهد؛ توانمندی او محسوس است و در مدیریت و پیشبرد امور کاربلد است، ان شاءالله با توجه به سبقهاش این پیوند بین عکاسی و شاخه های دیگر هنری را بهتر پیگیری میکند تا مجموعهای مرتبط تر داشته باشیم و شاهد خلق مدیوم های جدید باشیم. امیدوارم در مسیر جدید خانه عکاسان ایران از ظرفیت «عکس روایت» به عنوان نحوه جدید ارائه هنری استفاده کنیم تا بروز موثرتر جلوهها و داشتههای هنری انقلاب را شاهد باشیم.
در پایان مراسم نیز حکمهای جدید؛ وهب رامرزی به عنوان مدیر خانه عکاسان حوزه هنری، محمدرضا زنگنه به عنوان مدیر گنجینه و گالری های موسسه فرهنگی هنری «نام»، شعیب حسینی معاون استانهای موسسه «نام» و سیداحسان باقری به عنوان مشاور هنری موسسه «نام» اعطا شد.
بازدید دانشجویان از گنجینه و گالریهای حوزه هنری
در روزهای ابتدایی هفته گذشته، دانشجویان باشگاه رشد استعدادهای هنری ادبی جوان دانشگاه آزاد اسلامی از بخشهای هنرهای تجسمی حوزه هنری بازدید کردند و پای انتقال تجربیات استادانی چون مصطفی گودرزی و حسین عصمتی نشستند.
حدود ۸۰ دانشجوی نقاشی، گرافیک، طراحی صنعتی و عکاسی از باشگاه رشد استعدادهای هنری ادبی جوان دانشگاه آزاد اسلامی روز چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت با همراهی امیرحسین عالی هنرمند نقاش و کارشناس مرکز هنرهای تجسمی، از گنجینه آثار تجسمی حوزه هنری بازدید کردند و پای سخنان مصطفی گودرزی هنرمند نقاش و مدرس دانشگاه تهران و حسین عصمتی هنرمند نگارگر و مدرس دانشگاه شاهد، نشستند. اساتید تعدادی پرسش بر اساس دغدغههای هنری خود مطرح و در مورد آنها سخن گفتند، همچنین تجربیات هنری شخصی خود را منتقل کردند. همچنین از سیدمحمود ابوالقاسمی هنرمند خوشنویس و مهدی فرخی هنرمند نگارگر دعوت شد تا ایدهها و تجربیات خود را به دانشجویان منتقل کنند.
در این بازدید، دانشجویان از فضاهای عمومی حوزه هنری، گنجینه آثار تجسمی، گالریها، کارگاه مجسمهسازی و باغ مجسمه حوزه هنری دیدن کردند تا تجربهای جدید داشته باشند. در این بازدید، کارشناسان مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری، دانشجویان را همراهی میکردند.
«خادمان ملت» در سالگرد شهدای خدمت جلوهگر شدند
نمایشگاه «خادمان ملت» شامل منتخبی از آثار پوستر و تایپوگرافی خلق شده توسط هنرمندان سراسر کشور به مناسبت شهادت سید ابراهیم رئیسی و همراهان وی است که از سوی مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری برگزار شد. این نمایشگاه سه شنبه ۳۰ اردیبهشت در گالری عالی افتتاح شد.
در این نمایشگاه، ۵۰ اثر پوستر و تایپوگرافی از هنرمندانی چون ابوالفضل شریفی، امید کردی، امیرعلی اوحدی، آزاده قربانی، بهنام شیرمحمدی، حسن جعفرینیا، حسین براتی، حسین ونکی، حسین یوزباشی، ربابه فاضل، روحاله مختاری، سارا نجفی، سید محمدرضا میری، سید محمدعلی بلادیفر، صادق صانعی، عارفه نادری، علیرضا باقری، عماد جمشیدی، لیلا تیمورینژاد، مجتبی حسنزاده، محسن فرجی، محمدالحسنی المشرفاوی (از عراق)، محمدحسین جوانی، محمد رازقی، محمد روحالامین، محمدرضا دوستمحمدی، محمدصابر شیخرضایی، محمود بازدار، مرضیه رنجبر، مسعود نجابتی، حامد مغروری، مهدی قنواتی، مهدیه قاسمی، مهناز صابرپور و میکاییل براتی روی دیوار رفته است.
علاقه مندان به بازدید از این آثار میتوانند از ۳۱ اردیبهشت تا ۱۰ خرداد ۱۴۰۴، شنبه تا چهارشنبه، ساعت ۹ تا ۱۸ به نشانی خیابان سمیه، نرسیده به خیابان حافظ، حوزه هنری مراجعه کنند.
پیکاسو همچنان در موزه میماند / برنامههای ویژه موزهای
در روزهای پایانی هفته گذشته خبر رسید که نمایشگاه آثار پیکاسو با عنوان «پیکاسو در تهران» که از روز ۲۱ اسفند ۱۴۰۳ در موزه هنرهای معاصر تهران افتتاح شده است، به دلیل استقبال علاقهمندان، تا پایان روز ۱۳ خرداد سال جاری تمدید شد. در نمایشگاه «پیکاسو در تهران»، ۷۹ اثر از آثار پابلو پیکاسو، منتخب ۹ اثر از آثار هنرمندانی ایرانی متأثر از پیکاسو از جمله بهرام دبیری، بهمن محصص، جلیل ضیاءپور، محسن وزیری مقدم، محمدعلی شیوا (کاکو)، گارنیک درهاکوپیان، هانیبال الخاص و پروانه اعتمادی و همچنین منتخبی از آثار هنرمندان خارجی همدورهای پیکاسو مانند ژرژ براک، رابرت دلونه، فرنان لژه و خوان میرو از آثار گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران بهنمایشدرآمده است. همچنین ویدئوهایی مرتبط با موضوع نمایشگاه و گرافیک موشن بهنمایش درآمده است.
همچنین، همزمان با روز جهانی موزهها و هفته میراثفرهنگی ویژهبرنامهای با عنوان «یک روز با موزه» با برگزاری نشست تخصصی با عنوان «موزه و امر معاصر»، کارگاههای آموزشی ویژه کودکان با محوریت پیکاسو، نمایش شاهکارهای هنری بر نمای موزه و اجرای موسیقی در فضای موزه، پنجشنبه اول خرداد از ساعت ۱۴ در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار شد. نشست تخصصی با عنوان «موزه و امر معاصر»، با حضور مهرداد افسری عکاس، ویدیوآرتیست و مستندساز، بهرنگ صمدزادگان نقاش، مدرس و پژوهشگر هنر، مریم کهوند نویسنده و دانشیار پژوهش هنر در دانشگاه هنر تهران و محمدرضا شاهرخی نژاد هنرمند، منتقد هنری و دبیر جلسه، ساعت ۱۷ در محل سالن اجتماعات موزه هنرهای معاصر تهران برگزار شد.
همچنین، کارگاههای آموزشی ویژه کودکان با محوریت پیکاسو از ساعت ۱۴ تا ۱۹ در فضای داخلی موزه باهدف آشنایی کودکان با هنر مدرن و آثار پیکاسو برگزار شد.
در ادامه ویژهبرنامه «یک با موزه»، از ساعت ۲۰ تا ۲۲، نمایش شاهکارهای هنری بر نمای موزه (تجربهای نوآورانه و تماشایی) از آثار برجسته از گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران بر نمای بیرونی ساختمان موزه به نمایش درآمد.
سفر معاون هنری به لرستان و دیدار با یک نقاش و خوشنویس
در هفتهای که گذشت، نادره رضایی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که به خرمآباد سفر کرده بود، از طرح هنرستان هنرهای زیبا خرمآباد بازدید کرد. این پروژه در سال ۱۳۸۸ شروع به کار کرد و در مرحله ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی است.
رضایی همچنین، با حضور در گالری قطاشی، با احسان حیدرزاده یگانه هنرمند نقاش و خوشنویسی دیدار و گفتگو کرد. در این دیدار رضایی ضمن تقدیر از فعالیتهای این هنرمند لرستانی نسبت به برگزاری نمایشگاه در تهران و مساعدت در فروش آثار این هنرمند برجسته لرستانی قول مساعد داد.
آغاز نمایشگاههای هنری در آدینه
نمایشگاه آثار علی اکبر صادقی با عنوان «دیوهای مقدس» به همراه رونمایی از آرتیست بوک این هنرمند در گالری ایرانشهر، نمایشگاه عکسهای آلفرد یعقوبزاده با عنوان «۱۴ مرثیه» در گالری آرتیبیشن، نمایشگاه آثار خوشنویسی محمدباقر جعفرزاده بیلواری با عنوان «سیری در معماری و چیدمان قطعات خوشنویسی خط نستعلیق» در فرهنگسرای نیاوران، نمایشگاه خوشنویسی «شکوه محقق، طراوت ریحان» با نمایش آثاری از خوشنویسان معاصر و قدما، به صورت همزمان در گالری لاجورد و موزه هنرهای معاصر فلسطین، نمایشگاه نقاشی «سایهای از شکوه» در نگارخانه بهارک، نمایشگاه گروهی نقاشی «ایندکس» در گالری ژینوس، نمایشگاه «پروژههای جاودانگی» در گالری هما، ششمین جشنواره نقاشی کژال در گالری شیرین و نمایشگاه «مانترا» در گالری سیحون، از جمله نمایشگاههایی هستند که عصر جمعه ۲ خرداد افتتاح میشوند.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0