هراس بازارها از بحران مالی در آمریکا؛ طلا و بیتکوین در مسیر رکوردهای جدید؟

اکوایران: نگرانی بازارهای جدید از بیثباتی در سیستم مالی آمریکا و افزایش بازده اوراق خزانهداری این کشور سبب شده تا قیمت بیتکوین و طلا همزمان صعود کنند؛ در حالیکه افزایش بازدهی اوراق معمولا با کاهش قیمت طلا همراه است.
به گزارش اکوایران، بررسی بازارهای جهانی نشان میدهد که نگرانی از بیثباتی در نظام مالی ایالات متحده، بهطور گسترده بر رفتار سرمایهگذاران سایه افکنده است؛ این نگرانیها بهویژه در افزایش چشمگیر قیمت طلا و بیتکوین بهوضوح قابل مشاهده است.
افزایش نگرانیها درباره وضعیت بودجهای دولت آمریکا در روزهای اخیر بر بازارها تاثیر گذاشته است. برنامه دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا برای کاهش مالیاتها، خزانهداری را ناچار به انتشار اوراق بیشتری میکند؛ در حالیکه بهطور معمول، افزایش بازدهی اوراق قرضه با کاهش قیمت طلا همراه است؛ اینبار همزمانی رشد هر 2 نشان از شرایطی متفاوت و کمسابقه در بازار دارد.
به گفته علیرضاپور، تحلیلگر بازارهای جهانی، کاهش رتبه اعتباری اوراق قرضه آمریکا از سوی موسسه مودیز منجر به افزایش بازده این اوراق شد؛ موضوعی که در کنار نگرانیهای مالی، به رشد بهای طلا تا سطح بیش از ۳۳۰۰ دلار کمک کرده است. به باور او، تا زمانیکه بیثباتی در نظام مالی آمریکا ادامه داشته باشد، طلا میتواند به روند صعودی خود ادامه دهد و حتی دستیابی به رکوردهای تاریخی برای این فلز گرانبها دور از انتظار نیست.
بررسی عوامل مؤثر بر بازدهی اوراق قرضه آمریکا
بازدهی اوراق تحت تاثیر چند عامل قرار دارد؛ یکی از این عوامل انتظارات تورمی است. بازار اوراق آمریکا، بازاری بسیار کم ریسک است و سرمایهگذاران آن بهدنبال پوشش تورم هستند؛ با این حال انتظارات تورمی رشد چندانی نداشته است. انتظارات از رشد اقتصادی نیز در بازدهی اوراق موثر است که آن هم افزایش نداشته است. ولی نکته دیگر که در بازار مهم است، عاملی تحت عنوان صرف ریسک دوره (Term Premium) است؛ اوراق قرضه بلندمدت آمریکا تا زمان سررسید آن، ریسک زمانی دارد که به میزان پایداری اقتصاد بستگی دارد، بنابراین افزایش نگرانیها از اقتصاد میتواند بازده اوراق را افزایش دهد.
عدم کاهش بازده اوراق قرضه آمریکا همچنین میتواند فشاری را بر شرکتها و مردم را افزایش دهد؛ چراکه نرخهای وامگیرندگان در سطح بالایی قرار میگیرد.
آیا کاهش ریسک بازار اوراق ممکن است؟
اما در شرایط افزایش نگرانیها از شرایط مالی آمریکا، عواملی چون کاهش انتظارات تورمی یا رشد اقتصادی میتواند بازده اوراق را کاهش دهد. تحلیلگرانی که انتظار دارند، اوراق در این سطوح قیمتی پایین برای سرمایهگذاری جذابیت دارد و در واقع پیشبینی رکود در اقتصاد این کشور را دارند.
از سوی دیگر، اعضای بانک مرکزی آمریکا معتقدند، نرخ بهره باید همچنان بالا بماند و نگران نرخ تورم هستند. این درحالی است که کاهش نرخ بهره میتواند بازدهی اوراق کوتاهمدت را کاهش دهد.
چشمانداز ادامه صعود طلا و بیتکوین در سایه بیثباتی مالی آمریکا
در صورتی نگرانی از شرایط مالی آمریکا در سیستم مالی افزایش پیدا کند، صعود طلا به بیش از چهار هزار دلار دیگر دشوار نخواهد بود؛ بیتکوین نیز میتواند تا 150 یا حتی 200 هزار دلار افزایش یابد. در چنین شرایطی اوراق خزانهداری آمریکا تنها یک برگه نیست، بلکه کلیه گردشها در سیستم مالی جهان با ضمانت این اوراق اتفاق میافتد و بنابراین افزایش بازدهی اوراق بلندمدت میتواند این سیستم را تحت تاثیر قرار دهد.
آینده دلار آمریکا در سایه تحولات جهانی
از سوی دیگر، دلار آمریکا در روزهای گذشته تقریبا بهطور کامل رشد قبلی 2 درصدی خود را از دست داد و در بازارهای جهانی تضعیف شد. با این حال نگاهی به تاریخچه شاخص دلار نشان میدهد که این شاخص همچنان به لحاظ تاریخی در سطح بالایی قرار دارد. بسیاری از تحلیلگران معتقدند که دلار بهعنوان زبان مشترک در تجارت جهانی هنوز جایگاه خود را دارد؛ چراکه در اکثر پرداختها در سیستم سوئیفت بهکار میرود و از این رو بهراحتی قابل جایگزینی نیست.
از دیگر سو، دلار همچنان میتواند با کاهش ارزش همراه باشد؛ یکی از عوامل مهم برای رشد دلار در برابر سایر ارزها این است که وضعیت سایر اقتصادها در برابر آمریکا چگونه است. در حال حاضر، شرایط اقتصاد آمریکا با وجود سیاستهای دونالد ترامپ، جذابیت دلار را در بازار فارکس کاهش میدهد، مگر اینکه اقتصاد اروپا یا چین با رکود مواجه شوند و تقاضا برای داراییهای دلاری افزایش پیدا کند.
سهام آمریکا در آستانه توقف رشد؟
از طرفی، با وجودی که رشد بازار سهام درحال حاضر در شرایط خوبی قرار دارد، ولی با توجه به تهدیدهای تعرفهای دونالد ترامپ بر چین و اروپا و همینطور افزایش بازدهی اوراق و نگرانیها از سیستم مالی، رشد بازار سهام دیگر به راحتی اتفاق نخواهد افتاد و نیازمند اتفاقات دیگری است؛ بهعنوان مثال، سقف بدهی برداشته شود و دولت بتواند اوراق بیشتری منتشر کند.
در چنین شرایطی، بازار سهام اروپا در شرایط بسیار بهتری است؛ شاخص سهام DAX آلمان دائما رکوردهای جدیدی را ثبت میکند و حتی با تهدیدهای تعرفهای ترامپ مبنی بر اعمال تعرفه 50 درصدی بر اروپا کاهش چندانی نداشته است.
تقویم اقتصادی بازارهای در هفته پیشرو؛ سیگنال تورم اروپا به یورو
باوجودی که کریستین لاگارد، رئیس بانک مرکزی اروپا و برخی از اعضای فدرال رزرو در این هفته سخنرانیهایی خواهند داشت، ولی سرمایهگذاران توجه چندانی به این صحبتها نشان نمیدهند. با این حال، ارقام تورم از اقتصادهای اروپایی میتواند برای ارز یورو و سیاستهای بانک مرکزی اروپا، سیگنالهایی را برای سرمایهگذاران داشته باشد.
شاخص اطمینان مصرفکنندگان آمریکایی و بازنگری دوم تولید ناخالص داخلی آمریکا نیز این هفته در تقویم اقتصادی بازارها قرار دارد.
چشم انداز کاهش نرخ بهره در نیوزلند
بانک مرکزی نیوزلند نیز این هفته برای تعیین نرخ بهره تشکیل جلسه میدهد و انتظار میرود کاهش نرخ بهره در این جلسه اعمال شود؛ بانک مرکزی استرالیا نیز هفته گذشته نرخ بهره خود را کاهش داد.
درآمد و هزینههای شخص آمریکاییها در مرکز توجه
جزئیات جلسه قبلی فدرال رزرو نیز در روز چهارشنبه منتشر خواهد شد. با این حال این ارقام مربوط به هزینههای شخصی و درآمد شخصی آمریکاییهاست که به همراه داده تورمی (PCE) منتشر میشود و بسیار مورد توجه سرمایهگذاران قرار دارد. انتظار میرود رشد تورم ماهانه آمریکا به 0.2 درصد برسد، ولی احتمال تورم 0.1 درصدی هم وجود دارد، که ارقام نگران کنندهای نیستند.
ارقام مربوط به رشد هزینههای شخصی از اهمیت ویژهای برای سرمایهگذاران برخوردار است؛ چراکه نشاندهنده میزان هزینهکرد مردم آمریکا در ماه آوریل است. ماه آوریل، نخستین ماهی است که سیگنالی از تولید ناخالص داخلی آمریکا پس از اعمال تعرفههای تجاری میدهد. از سوی دیگر، اگر رشد درآمدهای شخصی آمریکاییها کمتر از انتظارات باشد، میتواند بر هزینههای آینده مصرفکنندگان اثرگذار باشد.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0