کد خبر : 69647
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 20 می 2025 - 10:35
  • نویسنده :
  • -

    تقدیم پیروزی به پوتین با عقب‌نشینی ترامپ از مذاکرات اوکراین

    تقدیم پیروزی به پوتین با عقب‌نشینی ترامپ از مذاکرات اوکراین

    دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، پس از تماس با ولادیمیر پوتین، نشانه‌هایی از عقب‌نشینی از نقش فعال واشنگتن در پایان دادن به جنگ اوکراین نشان داد. این تغییر موضع، واکنش منفی رهبران اروپایی را به دنبال داشته و نگرانی‌ها درباره قدرت‌گیری بیشتر روسیه را افزایش داده است.

    به گزارش اقتصاد آنلاین، نشریه بلومبرگ در گزارشی به عقب‌نشینی ترامپ از مذاکرات اوکراین و تاثیر آن بر طرفین این جنگ پرداخته است. این نشریه در گزارش خود آورده است: یازده روز پیش، رهبران اروپایی با امیدواری به اظهارات دونالد ترامپ نگاه می‌کردند که خواستار آتش‌بس ۳۰ روزه در اوکراین شده و تهدید به اعمال تحریم‌های جدید علیه روسیه کرده بود. اما تماس تلفنی روز دوشنبه او با ولادیمیر پوتین نشان داد این امید‌ها بی‌اساس بوده‌اند.

    پس از گفت‌وگویی دو ساعته با پوتین، ترامپ در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرد که اوکراین و روسیه بلافاصله مذاکرات برای آتش‌بس را آغاز خواهند کرد. همچنین خبری از تهدید به تحریم، تعیین جدول زمانی یا فشار به رهبر روسیه در میان نبود.

    واکنش سرد اروپا به تغییر رویکرد ترامپ

    ترامپ پس از تماس با پوتین، با رهبران اروپایی نیز تماس گرفت، اما در این میان چندین دولت نارضایتی خود را ابراز کردند. پس از ماه‌ها تلاش بی‌ثمر برای واداشتن پوتین به حرکت به‌سوی صلح، این نگرانی در اروپا شکل گرفته که ترامپ در حال عقب‌نشینی از تلاش‌های خود برای پایان دادن به جنگ است و اوکراین و متحدانش را تنها می‌گذارد.

    یکی از مقامات اروپایی که نخواست نامش فاش شود، گفت رهبران نگران آن هستند که ترامپ از تلاش دیپلماتیک فاصله می‌گیرد. مقام دیگری افزود که ترامپ به‌وضوح نشان داده تمایلی به اعمال تحریم‌های جدید ندارد و از پیشنهاد خودش برای آتش‌بس نیز عقب‌نشینی کرده است. به گفته او، رهبران در کی‌یف و دیگر کشور‌های اروپایی با طرح ترامپ مبنی بر مذاکره مستقیم روسیه و اوکراین مخالف‌اند.

    کریستین برزینا، مدیر برنامه ژئواستراتژی شمال در بنیاد مارشال آلمان در واشنگتن گفت: امروز احساس می‌شود که ما به سناریویی بلندمدت‌تر بازگشته‌ایم، جایی که پوتین در حال خرید زمان برای خود و ارتش‌اش است. پوتین فرصت‌های بیشتری برای خود فراهم کرده و آتش‌بس و راه‌حل، بیش از پیش دور از دسترس به نظر می‌رسند.

    سردرگمی در موضع آمریکا درباره جنگ اوکراین

    بر پیچیدگی‌های موضع آمریکا افزوده شد، زیرا ترامپ در ادامه روز دوشنبه گفت که آمریکا از درگیری خارج نمی‌شود، اما در حال بررسی این گزینه است و حتی خط قرمزی نیز وجود دارد که ممکن است در صورت عبور از آن، عقب‌نشینی کند. او همچنین اعمال تحریم‌های بیشتر علیه روسیه یا ارسال سلاح‌های جدید به اوکراین را رد نکرد، اما آشکارا تمایلی به انجام هیچ‌یک نشان نداد.

    او در کاخ سفید گفت: فکر می‌کنم اتفاقی خواهد افتاد، و اگر نیفتد، من کنار می‌کشم و آنها باید ادامه دهند. این یک مسئله اروپایی است. باید همواره یک مسئله اروپایی باقی می‌ماند.

    تحلیل اقتصادی بلومبرگ و واکنش‌ها به تماس تلفنی ترامپ

    تحلیل اقتصاد بلومبرگ می‌گوید: با وجود توصیف دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، از گفت‌وگوی خود با ولادیمیر پوتین به‌عنوان یک مکالمه “عالی”، این تماس هیچ دستاورد آشکاری درباره اوکراین به همراه نداشت.

    هنوز مشخص نیست که این امر نشان‌دهنده تغییر واقعی در موضع کرملین است یا صرفاً تلاشی دیگر برای به تعویق انداختن مذاکرات در حالی است که نیرو‌های روسیه سعی دارند دستاورد‌های بیشتری در اوکراین کسب کنند؛ احتمال گزینه دوم بیشتر است.

    تشدید چالش‌های سیاسی ترامپ در آستانه انتخابات

    این نتیجه مبهم، بر چالش‌های سیاسی فزاینده ترامپ می‌افزاید. او در کارزار انتخاباتی‌اش وعده داده بود که به‌سرعت صلح را به اروپا و خاورمیانه بازمی‌گرداند و اقتصاد آمریکا را با اعمال تعرفه‌ها بازسازی و احیا می‌کند، اما هر دو تلاش در واقعیت‌های آشفته و غیرقابل پیش‌بینی ژئوپلیتیک و تجارت گرفتار شده‌اند.

    اظهارات ترامپ در روز دوشنبه، نسبت به درگیری و نقش خودش در پایان آن، دوپهلوتر از هفته گذشته بود؛ زمانی که به خبرنگاران گفته بود: هیچ اتفاقی نمی‌افتد مگر اینکه من و پوتین با هم دیدار کنیم. او همچنین گفته بود که آمریکا متعهد به تأمین صلح بین روسیه و اوکراین است. ترامپ حتی پیشنهاد داده بود که از مسیر سفر خود به خاورمیانه، توقفی در استانبول داشته باشد تا به‌صورت حضوری با پوتین دیدار کند.

    اما روسیه هیأتی سطح پایین به ترکیه اعزام کرد و ترامپ نیز در مذاکرات حاضر نشد. در این گفتگوها، مقامات روسی و اوکراینی بر سر تبادل اسرا توافق کردند، اما در نخستین مذاکرات مستقیم خود از زمان تهاجم گسترده روسیه در فوریه ۲۰۲۲، به هیچ پیشرفت دیگری دست نیافتند.

    موضع مبهم ترامپ در قبال زلنسکی و مذاکرات صلح

    ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، که از پیش با درخواست ترامپ برای آتش‌بس فوری موافقت کرده بود، پیش و پس از تماس ترامپ با پوتین، با رئیس‌جمهور آمریکا گفت‌و‌گو کرد و گفت اگر روسیه به جنگ پایان ندهد، باید با تحریم‌های شدیدتری مواجه شود. اما ترامپ به نظر نمی‌رسید که با این دیدگاه موافق باشد و همچنین زلنسکی را شخصیتی نه‌چندان آسان برای تعامل توصیف کرد.

    پوتین در سوچی به خبرنگاران گفت که تماس تلفنی صریح و بسیار مفید بود و اظهار داشت که دو طرف توافق کرده‌اند روسیه بر روی تهیه یادداشتی با اوکراین درباره امکان یک معاهده صلح در آینده کار کند. او جزئیاتی ارائه نداد و تنها به نکته اصلی‌اش اشاره کرد: مهم‌ترین مسئله برای ما، رفع ریشه‌های این بحران است.

    ماریا سنیگووایا، پژوهشگر ارشد روسیه و اوراسیا در مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی، گفت که از منظر پوتین، این موضوع شامل وجود دولت اوکراین به شکل فعلی‌اش نیز می‌شود.

    او افزود: روسیه در گفتار خود را مایل به مذاکره نشان می‌دهد و به‌صورت عمومی از تلاش‌های آمریکا استقبال می‌کند تا دولت آمریکا را ناراضی نکند، اما در عمل، کاملاً به موضع اولیه خود پایبند می‌ماند.

    پیشنهاد میانجی‌گری واتیکان و ابزار‌های فشار آمریکا

    در اقدامی غیرمنتظره دیگر، ترامپ همچنین گفت که واتیکان تمایل دارد میزبان مذاکرات صلح باشد. زمانی که در کاخ سفید از او پرسیده شد که آیا پاپ جدید، لئوی چهاردهم، می‌تواند به صلح در اوکراین کمک کند، ترامپ پاسخ داد: بله. او همان پاسخ را زمانی داد که از او پرسیده شد آیا باور دارد پوتین خواهان صلح است یا نه.

    جان هربست، مدیر ارشد مرکز اوراسیا در شورای آتلانتیک و سفیر پیشین آمریکا در اوکراین، گفت که آمریکا اهرم‌های فشار قابل‌توجهی علیه روسیه در اختیار دارد، اگر رئیس‌جمهور بخواهد از آنها استفاده کند. واشنگتن می‌تواند مسیر ارسال تسلیحات نظامی به اوکراین را، چه به‌عنوان کمک یا فروش، باز کند و همچنین تحریم‌های سخت‌تری اعمال نماید.

    در آستانه تماس تلفنی روز دوشنبه، لیندزی گراهام، سناتور هم‌حزب ترامپ، در حال جلب حمایت برای بسته تحریمی بود که نشانه‌ای از حمایت دوحزبی گسترده برای تنبیه روسیه محسوب می‌شود. جان تون، رهبر اکثریت سنای آمریکا نیز روز دوشنبه گفت که مجلس سنا لایحه تحریم‌های روسیه را آماده اجرا دارد.

    او افزود: اگر کاخ سفید به این نتیجه برسد که تحریم‌های شدیدتر لازم است، ما آمادگی کامل داریم.

    برچسب ها :

    ناموجود
    ارسال نظر شما
    مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
    • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
    • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.