به گزارش خبرنگار مهر، آیتالله علیرضا اعرافی ظهر روز پنجشنبه در همایش حوزه علمیه قم؛ انقلاب اسلامی و مقاومت که در مدرسه عالی دارالشفا برگزار شد، اظهار کرد: پیام تاریخی رهبر معظم انقلاب و همچنین برگزاری این همایش، موج جدیدی از مسئولیت، حرکت و بازتعریف مأموریتهای راهبردی حوزه علمیه را رقم زده است.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه با اشاره به تاریخچه تحولات حوزه قم در قرون گذشته گفت: حوزه علمیه قم از آغاز تا پایان قرن چهاردهم، شش مرحله را پشت سر گذاشته و اکنون به واسطه رهنمودهای راهبردی مقام معظم رهبری، وارد مرحله هفتم شدهایم؛ مرحلهای که نیازمند تدوین نقشه راهی جامع برای تقویت بنیه علمی، فکری و عملی حوزههاست.
وی با تأکید بر اینکه حضور مؤثر دین در عرصههای اجتماعی، فکری و تمدنی مستلزم تولید عقلانیت و مبانی فکری روزآمد است، افزود: اگر حوزه نتواند در برابر تندبادهای فکری زمانه ایستادگی و عقلانیت لازم را تولید کند، دیری نمیپاید که دین در حاشیه تحولات قرار خواهد گرفت.
آیتالله اعرافی در ادامه حوزههای علمیه را تنها نهاد توانمند در عرصه نظریهپردازی دینی دانست و یادآور شد: امام خمینی (ره) پیش از آنکه معمار انقلاب اسلامی باشد، معمار اندیشه انقلاب بود و این مهندسی فکری، برآمده از عقلانیت اسلامی بود که تنها در بستر حوزه شکل گرفت.
وی با اشاره به پنج مأموریت بنیادین حوزههای علمیه که در منشور رهبری مورد تأکید قرار گرفته، گفت: علم و دانش، هدایت دینی، جهاد در خط مقدم، رویکرد اجتماعی و نظامساز، و نوآوریهای تمدنی، پنج محور اساسی هستند که منظومهای جامع برای بازآفرینی نقش حوزه در تمدن نوین اسلامی ترسیم میکنند.
مدیر حوزههای علمیه کشور با بیان اینکه امروز بیش از هر زمان نیازمند تقویت عقلانیت دینی و انگیزهسازی جهادی در جامعه هستیم، اظهار کرد: حوزه باید بتواند از دل مبانی فکری، راهبردهای تمدنی تولید کند و انگیزه حرکت در این مسیر را به جامعه تزریق نماید.
وی افزود: تحلیل، تفسیر و برنامهریزی برای تحقق این منشور تحولآفرین آغاز شده و امید میرود که خطوط اصلی آن در قالب برنامه پنجساله دوم حوزه لحاظ شود و همه نهادهای حوزوی باید با انسجام و عزم راسخ در این مسیر گام بردارند.
آیتالله اعرافی در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر اینکه برای نقشآفرینی دین در جامعه معاصر، نیازمند نقشهای راهبردی و تمدنی هستیم، تصریح کرد: دین باید بتواند حضوری مؤثر، تمدنساز و سرنوشتساز داشته باشد و این امر بدون تکیه بر بنیه فکری و تولید عقلانیت دینی ممکن نیست.
وی افزود کرد: گرچه دانشگاهها و نخبگان علمی نقش مهمی دارند، اما نقش نخست در عرصه نظریهپردازی برای تمدن اسلامی، بر دوش حوزههای علمیه است و پس از آن باید به ترویج انگیزهها و فرهنگ جهادی در بدنه جامعه بپردازیم.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0