به گزارش خبرنگار مهر بیستوششمین اجلاس مجمع جهانی فقه اسلامی که از یکشنبه ۱۴ اردیبهشت در دوحه قطر در حال برگزاری است، وارد سومین روز خود شد.
در این نشست علمی و بینالمللی که از مهمترین رویدادهای فقهی جهان اسلام به شمار میرود و با شرکت علما و فقها از کشورهای اسلامی در حال برگزاری ست، موضوعات نوپدید فقهی مورد بررسی قرار میگیرد، نماینده رسمی جمهوری اسلامی ایران در این مجمع، آیتالله احمد مبلغی، همراه با هیئتی از اساتید و علمای حوزه علمیه، حضوری فعال در این اجلاس دارند.
در سومین روز این اجلاس، موضوع «اهلیت فرد مبتلا به بیماری روانی در شریعت» در دستور کار قرار گرفت. آیتالله مبلغی در سخنرانی خود به تحلیل ابعاد مختلف این مسئله از منظر فقهی پرداختند و با ارائه مدلی نوآورانه، ابعاد پیچیده این موضوع را تشریح کردند.
نماینده جمهوری اسلامی ایران در مجمع جهانی فقه اسلامی با استفاده از الگویی دو وجهی، نخست به ماهیت تأثیر بیماری روانی بر اهلیت اشخاص در شریعت پرداخت و تأکید کرد که نوسان در اختلالات روانی و گذار از دورههای حاد به مراحل ثبات، ایجاب میکند که فقه نگاهی سیال و زمانمند به این مسئله داشته باشد.
وی همچنین به تنوع مراتب اهلیت و تفاوت میزان تأثیرپذیری آن از بیماری روانی اشاره کردند و خواستار تحلیل موردی و دقیق هر نوع اهلیت شدند.
در ادامه، آیتالله مبلغی بُعد اجتماعی بیماری روانی را نیز مورد توجه قرار دادند و نقش جامعه در تقویت یا تضعیف وضعیت وانی فرد را عاملی مهم در تشخیص فقهی دانستند.
آیت الله مبلغی در بخش دوم سخنان خود، به مسیر اثبات و سازوکار اجرایی تشخیص اهلیت پرداخت و سه رکن اصلی آن را برشمرد؛ نصوص شرعی به عنوان مبنای تکلیفگذاری، علوم روانپزشکی بهعنوان ابزار شناخت تخصصی بیماری و در نهایت پزشکی قانونی که وظیفه تطبیق تشخیص پزشکی را با مورد عینی برعهده دارد.
این اجلاس تا روز پنجشنبه ادامه خواهد داشت و انتظار میرود در روزهای آینده، دیگر موضوعات نوپدید فقهی نیز مورد بررسی قرارگیرد و در اختتامیه این جلسه موضوعات بررسی شده مورد تصویب نهایی قرار میگیرند و مصوبات این مجمع تحت عنوان “قرارات مجمع” به مجامع و دانشگاهها و حوزههای دینی و علمی ارسال میشود و مورد استناد قرار میگیرد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0